Новина


18 травня - День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Щорічно 18 травня в Україні вшановують пам’ять понад 200 000 кримських татар, яких радянська влада примусово вивезла з Криму в 1944 році. Внаслідок насильницької депортації вони втратили дім, батьківщину, рідних, а багато хто – і життя. У 2015 році Верховна Рада України визнала цей злочин комуністичного режиму геноцидом кримськотатарського народу.
Головна хвиля депортацій відбулася 18–20 травня 1944 року. Офіційно радянська влада обґрунтувала свої дії звинуваченням всього кримськотатарського народу у державній зраді та співпраці з нацистами. Заборона кримським татарам повертатись на батьківщину діяла до 1989 року. А по-справжньому їхнє повернення стало можливим лише після відновлення Україною незалежності в 1991 році.
Ця злочинна акція забрала життя десятків тисяч людей і ледь не призвела до втрати батьківщини цілим народом. Московські вожді – як тоді, так і зараз – намагаються на підставі надуманих звинувачень «розв'язати національне питання», де-факто вчиняють немотивовану агресію та геноцид. З 2014 року в результаті злочинної тимчасової окупації Кримського півострова російське керівництво знову повернулося до переслідування, дискримінації та незаконного насильства проти кримськотатарського народу. Єдиний спосіб це припинити – якнайшвидше вигнати окупантів та відновити суверенітет України над Кримом. До того ж часу пам’ять про історію кримських татар, як, власне, і їх життя, в окупації перебувають під серйозною загрозою.
Про злочини росії проти кримськотатарського народу варто пам’ятати усьому світу, адже історія, як бачимо – повторюється. Депортація українців з наших територій тому підтвердження у сучасній війні.
Сьогодні, 18 травня, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу дубенська громада солідарна з кримчанами. Дубенчани завжди вважали, що Крим - це невід'ємна частина України. Тому в червні 2020 року Дубно підтримало ініціативу Меджлісу і на головному майдані міста було вивішено стяг кримськотатарського народу на безстроковий термін.
Ми переконані, що відстоювання територіальної цілісності має велике значення як для всієї України, так і жителів Криму.
Щиро віримо, що Крим обов'язково повернеться в Україну, і всі тимчасового окуповані міста і села об’єднаються в одну-єдину вільну Україну!