Новина


Ефективне запобігання та протидія колабораційній діяльності

В Україні вже четвертий місяць поспіль триває повномасштабна війна. Майже всі українці об’єдналися, щоб долати російських загарбників. Однак і досі серед нас з’являються колаборанти – ті, хто стає на бік окупантів та починає із ними співпрацювати. Ними може виявитися будь-хто: ваш сусід, односелець або далекий родич.
У забезпеченні основ національної безпеки в умовах військової агресії російської федерації проти України важливу роль відіграє ефективне запобігання та протидія колабораційній діяльності.
    Законом України від 03.03.2022 № 2108-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність» внесено зміни до Кримінального кодексу України, а саме доповнено статтею 111?, що має назву «Колабораційна діяльність», якою позначається співпраця громадян держави із ворогом для забезпечення інтересів ворога та заподіяння шкоди власній державі.
Згідно із цією статтею, колабораціонізмом уважатимуться такі дії громадян України:
1. Громадянин України публічно (на мітингах, зборах, в пресі, в мережі Інтернет, тощо) заперечує збройну агресію проти України, окупацію частини території України, закликає до підтримки дій держави-агресора, підтримує збройні формування агресора та його окупаційну адміністрацію, закликає співпрацювати з державою-агресором та її уповноваженими органами, а також до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.
2. Громадянин України добровільно зайняв різного роду посади у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, а також брав участь в організації та проведенні незаконних виборів чи референдумів на тимчасово окупованій території або публічно закликав до проведення таких незаконних виборів чи референдумів на тимчасово окупованій території.
3. Здійснення громадянином України пропаганди в інтересах держави-агресора у будь-яких закладах освіти та сприяння впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти України.
4. Передача матеріальних ресурсів військовим держави-агресора, господарська діяльність у взаємодії з державою-агресором.
5. Організація та проведення заходів політичного характеру, як то з’їзди, збори, мітинги, походи, демонстрації, конференції, круглі столи тощо, для підтримки держави-агресора, а також активна участь у таких заходах.
6. Громадянин України добровільно зайняв посади в створених державою-агресором судових або правоохоронних органах, а також добровільно брав участь незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях держави-агресора чи надавав таким формуванням допомогу у веденні бойових дій проти України.
7. Під час зайняття посад в незаконних органах створених державою-агресором, вчинив дії або прийняв рішення, що призвели до загибелі людей або настання інших тяжких наслідків.
 Виявлену інформацію щодо колаборантів та фактів їх колабораційної діяльності Ви можете повідомити у Дубенську міську раду:
на телефон “гарячої лінії” Дубенської міської ради:  03656 3-22-00.
на телефон Уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції Дубенської міської ради: 03656 3-23-20
2.Електронною поштою: rada@dubno-adm.rv.ua., або 102.
Такими даними, зокрема, можуть бути: дані про особу-колаборанта (прізвище, ім’я, по батькові, посада), її місцезнаходження чи перебування, рід занять, контактний номер телефону, профілі у соціальних мережах тощо; опис фактів, що свідчать сприяння ворогу; посилання на джерела, в яких зафіксовано такі факти; наявні докази ( переписка, фото, відео тощо)
Якщо у вас є докази, що особа – колаборант, можете  повідомити про це СБУ.
Зробити це можна в кілька кліків у чат-боті «єВорог».
Що необхідно зробити?
1.Вкажіть геолокацію колаборантів та додайте їхні фото або відео.
2.Опишіть, чому ви вважаєте людину колаборантом та подробиці її допомоги ворогу.
Надіслати інформацію у «єВорог» можна також без фото чи відео, достатньо лише детально описати те, що ви побачили.
Не забувайте про власну безпеку, коли робите фото та видаляйте кадри з чат-боту та смартфона після надсилання у «єВорог».
    У цей надскладний час для України, кожен може зробити внесок у надважливу роботу, зорієнтувавши зусилля в напрямку виявлення колаборантів та фактів їх колабораційної діяльності.