Новина


У Києві відкриють першу енергоефективну лікарню

Сума інвестицій склала 1 мільярд гривень.
У Києві відкриють новий корпус універсальної клініки «Оберіг», яка була збудована за проєктом іспанської архітектурної майстерні Vitaller, яка спеціалізується на будівництві лікарень. Проєкти архітектурного бюро реалізовані в Іспанії, Німеччині, Ірландії, Чилі, Еквадорі, Колумбії, Південно-Африканській Республіці, розповідають у клініці.
Сума інвестицій в новий корпус склала 1 млрд гривень. Особливістю цієї лікарні є те, що вона спроєктована «з нуля».
«Планування лікарні на архітектурному рівні розмежовує потоки «чисте» – «брудне» й допомагає лікареві уникати інфекційних ускладнень. Це як раз той випадок, коли стіни лікують. Ліфти, коридори, двері, вентиляція, внутрішньолікарняна логістика – все орієнтоване на чистоту та безпеку», – стверджує перший заступник генерального директора клініки, Олександр Лінчевський.
З метою безпеки в лікарні також будуть розмежовані поточки чистих і брудних інструментів, а також передбачено окремий бокс для інфекційних хворих зі спеціальним повітрообміном.
Значну увагу в клініці приділяють питання енергоефективності – будівля має категорію B (будівлі цього типу споживають енергоресурсів на 30-40% менше). У новому корпусі є спеціальне напилення на вікнах, яке дозволяє підтримувати сталу температуру 20-22 градуси за Цельсієм.
У клініці немає графіку провітрювання приміщення – повітря ззовні не потрапляє всередину. Для очищення повітря в клініці розроблена система вентиляції. Тут воно очищується, підігрівається до потрібної температури і так потрапляє в приміщення. Таке ж повітря потрапляє і в операційні, яких тут чотири.
Відкриття клініки для пацієнтів заплановане на перший квартал 2020 року.