Новина


Інформація щодо грошової компенсації за прихисток переселенців

Після початку повномасштабної війни мільйони українців змушені були покинути своє житло та їхати туди, де безпечно. Більшість вимушено переселених українців зі своїми сім’ями намагаються знайти житло на території України, в регіонах, де не ведуться активні бойові дії.
Кабінетом Міністрів України було розроблено порядок, відповідно до якого власники житла, які безкоштовно прихистили у себе переселенців, можуть отримати грошову компенсацію.
З початком опалювального сезону уряд планує збільшити дану виплату до 900 гривень.
Важливо! Виплата надається за умови відсутності заборгованості власника жилого приміщення за житлово-комунальні послуги.
Компенсація за прихисток не буде обчислюватися при нарахуванні житлової субсидії.
За отриманням компенсації за серпень місяць цього року у Дубні звернулися 77 власників жилих приміщень, які розмістили в себе 245 внутрішньо переміщених осіб. Постановою Кабінету Міністрів України від 30 квітня 2022 року №490 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333» ухвалено зміни щодо умов фінансування компенсації за розміщення внутрішньо переміщених осіб. А саме, ті власники житлових приміщень, які розмістили чотирьох і більше внутрішньо переміщених осіб, осіб з інвалідністю, осіб старше шістдесяти років, одиноких матерів, членів багатодітних сімей, членів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, інших вразливих груп населення отримають компенсацію за рахунок коштів міжнародної організації, благодійної організації та громадського об’єднання. Відповідно 37 власники, які розмістили в себе 152 внутрішньо переміщені особи отримають компенсацію від міжнародних фондів на суму 63318,99 гривень. Решта власників житлових приміщень, які прихистили внутрішньо переміщених осіб інших категорій будуть фінансуватись з державного бюджету, а саме 40 власників, які прихистили 93 ВПО отримають 41725,25 гривень.
Нагадуємо, що особи, які виявили бажання розмістити у своїх житлових приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, вносять відомості щодо таких приміщень, доступних для безоплатного розміщення, до вебресурсу “Прихисток” або подають таку інформацію в ЦНАП Дубенської міської ради (м. Дубно, вул. Кирила і Мефодія, 16).