Новина


24-30 квітня - Всесвітній тиждень імунізації

Щороку Україна долучається до відзначення Європейського тижня імунізації! Його мета - нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку. Адже імунізація щорічно рятує понад 3 мільйони людей від смерті внаслідок таких хвороб, як дифтерія, правець, кашлюк, грип та кір.
Основний контингент, що підлягає щепленню – це діти. До 1,5 року дитина отримує майже всі необхідні щеплення, що дозволяє їй активно контактувати з іншими дітьми без ризику заразитися і захворіти. Відповідно до Календаря профілактичних щеплень це туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція.
Дорослі, щеплені за календарем, потребують ревакцинації від дифтерії та правця кожні 10 років: у 26, 36, 46 і так далі. Це особливо актуально під час воєнних дій, адже як цивільні, так і військові зараз ризикують отримати різноманітні поранення, через які дуже легко заразитися смертельно небезпечним вірусом правця.
Якщо у вас виникають сумніви в необхідності проведення профілактичних щеплень, не поспішайте відмовлятись і підписувати документальну відмову. Для початку проконсультуйтеся з лікарем, зберіть повну інформацію про небезпеку інфекційного захворювання, необхідність проведення щеплення, наслідки відмови, можливі поствакцинальні реакції, епідеміологічну ситуацію у світі та Україні, і прийміть правильне позитивне рішення щодо проведення щеплень, адже хворобі легше запобігти, ніж лікувати.
У разі відмови від профілактичних щеплень батьки повинні усвідомлювати, що вся відповідальність за здоров’я та життя своєї дитини лягає на них. Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців - усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями у країні.
Лікар-епідеміолог Дубенського районного відділу ДУ «РОЦКПХ МОЗ України» Ірина Чуздюк