Новина


До відома громадян м.Дубно

Насильницькі зникнення: як діяти та куди звертатися
17 червня 2015 року Україна приєдналася до Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень і зобов’язана дотримуватися її положень. Відповідно до статті 2 Конвенції насильницьким зникненням вважається арешт, затримання, викрадення чи позбавлення волі в будь-якій іншій формі представниками держави чи особами або групами осіб, які діють з дозволу, за підтримки чи за згодою держави, при подальшій відмові визнати факт позбавлення волі або приховування даних про долю чи місцезнаходження зниклої особи, унаслідок чого цю особу залишено без захисту закону. Жодні виключні обставини, якими б вони не були, чи то стан війни або загроза війни, внутрішня політична нестабільність чи інший надзвичайний стан, не можуть слугувати виправданням насильницького зникнення (частина друга статті 1 Конвенції).
Покарання – позбавлення волі на строк до 7 років
Стаття 146-1 Кримінального кодексу України передбачає, що арешт, затримання, викрадення або позбавлення волі людини в будь-якій іншій формі, вчинене представником держави (службова особа, а також особа або група осіб, які діють з дозволу, за підтримки чи за згодою держави), в тому числі іноземної з подальшою відмовою визнати факт такого арешту, затримання, викрадення або позбавлення волі людини в будь-якій іншій формі, приховуванням даних про долю такої людини чи місце перебування, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. У свою чергу, видання наказу, розпорядження про вчинення вищезазначених  дій, або невжиття керівником, якому стало відомо про вчинення таких дій його підлеглими, заходів для їх припинення та неповідомлення компетентних органів про злочин караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.
  Куди звертатися родинам осіб, які стали жертвами насильницьких зникнень
У випадку зникнення особи на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим або вчинення щодо неї протиправних дій на такій території її родичі можуть звернутися з відповідною заявою до:
Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя:
            м. Київ, вул. Ділова, 24  (центральний офіс), 
            м. Херсон, вул. Кременчуцька, 69 (3 поверх)
            Електронна поштова: zvern01@ark.gp.gov.ua
Головного управління Служби безпеки України в Автономної Республіки Крим:
            73000, м. Херсон, вул. Перекопська, 5.
            Тел. +38 (0552) 49-67-72, електронна пошта: gu_ark@ssu.gov.ua
Головного управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі: 
м. Херсон, проспект Сенявіна Адмірала, будинок 128.
Тел. +38 (0552) 33-70-35, електронна пошта: gunp@cr.npu.gov.ua
Керуючись статтею 55 Конституції України, родичі зниклої безвісти особи можуть звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини −  посадова особа, що здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав та свободи людини і громадянина в Україні, метою якого, зокрема є: захист прав і свобод людини і громадянина, проголошених Конституцією України, законами України та міжнародними договорами України; додержання та повага до прав і свобод людини і громадянина органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами; запобігання порушенням прав і свобод людини і громадянина або сприяння їх поновленню; сприяння правовій інформованості населення та захист конфіденційної інформації про особу.
Адреса: 01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8
Електронна пошта: hotline@ombudsman.gov.ua
Гаряча лінія: тел.: 044-253-75-89, тел.: 0800-50-17-20 (безкоштовно).
Крім того, в Україні функціонує гаряча телефонна лінія Міжнародного комітету Червоного Хреста (тел.: 0 800 300 155), що приймає повідомлення про факти зникнення безвісти. Міжнародний Комітет Червоного Хреста – це незалежна, нейтральна та неупереджена гуманітарна організація, яка захищає життя і гідність цивільного населення від наслідків збройних конфліктів та надає йому відповідну допомогу. 
Одним з пріоритетних напрямків роботи організації в Україні є підтримка органів влади і родичів осіб, які працюють над пошуком людей, що зникли безвісти в результаті конфлікту на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.