Новина


Платні послуги у медичних закладах Дубна

Відділ охорони здоров'я Дубенської міської ради повідомляє, що платні медичні послуги у комунальних некомерційних підприємствах Дубенської міської ради надаються згідно Положення про платні медичні послуги у комунальних некомерційних підприємствах Дубенської міської ради, (далі - Положення) які розроблені відповідно до п.п.2 п.а) ст.28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою врегулювання тарифів на послуги, які можуть надавати заклади охорони здоров’я комунальної форми власності міста Дубно, та приведення їх у відповідність до економічно обґрунтованих витрат згідно з Методикою розрахунку вартості послуг з охорони здоров’я в лікувально-профілактичних закладах комунальної форми власності.
Це Положення регламентує створення і впровадження нових форм надання медичної допомоги населенню з метою залучення додаткових коштів; збереження обсягів надання медичної допомоги населенню на належному рівні.
Надання платних медичних послуг передбачено частиною 8 статті 18 основ законодавства України про охорону здоров’я. Державні і комунальні заклади  можуть користуватись переліком платних медичних послуг №1138 від 17.09.1996р. Оскільки лист МОЗ України від 27.09.2007р. №25-04/41795/2-19 не розповсюджується на комунальні некомерційні підприємства, адже вони не є бюджетними установами, тому  КНП Дубенської міської ради самі можуть визначити перелік платних медичних послуг, які вони можуть надавати, виходячи з можливих ресурсів та відповідних фахівців.
У зв’язку з вище викладеним, адміністрації КНП Дубенської міської ради самі складають перелік платних медичних послуг та їх калькуляцію розрахунку, що додається.
Організація надання платних медичних послуг населенню в комунальних некомерційних підприємствах Дубенської міської ради здійснюється наступним чином.
Фізичні особи розраховуються у готівковій та безготівковій формі, юридичні - тільки в безготівковій. Розрахунки з фізичними особами у касі КНП здійснюються з дотриманням Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 №148.
Грошові надходження від надання платних медичних і немедичних послуг вносяться пацієнтами в касу підприємства із застосуванням РРО, або вносяться безпосередньо на розрахунковий рахунок комунального некомерційного підприємства в банку та використовуються відповідно до затвердженого фінансового плану підприємства на:
  • - відшкодування витрат, пов’язаних з організацією та наданням послуг;
  • - оплату комунальних послуг;
  • - виплату заробітної плати персоналу, сплату утримань та нарахувань з неї; 
  • - проведення заходів, пов’язаних з використанням підприємством основних функцій;
  • - на фонд матеріального стимулювання медичних працівників, які надають платні послуги.
Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямків діяльності, визначених її установчими документами.
Граничний рівень рентабельності на платні медичні та немедичні послуги передбачається в розмірі 20% з метою розвитку матеріально-технічної бази комунальних некомерційних підприємств Дубенської міської ради.
Тарифи на медичні та немедичні послуги, що надаються населенню в комунальних некомерційних підприємств Дубенської міської ради, розраховуються індивідуально з урахуванням економічно обґрунтованих витрат.
Основою для встановлення тарифів на медичні та немедичні послуги є їх собівартість, у яку входять:
  • - витрати на оплату праці персоналу, безпосередньо зайнятого наданням медичних послуг;
  • - відрахування на соціальне страхування, у цільові фонди, що передбачено законодавством;
  • - матеріальні витрати, які призначені за розрахунковими показниками та об'єктивно обґрунтовані розрахунки витрат за підрозділами;
  • - амортизації;
  • - інші витрати з урахуванням конкретних умов функціонування підприємств;
  • - рівня рентабельності, що складає 20% від собівартості медичних і немедичних послуг.
Розрахунок тарифів на медичні послуги здійснюється відповідно до потреб підприємств, згідно зі змінами в законодавстві.
У випадку змін цін на медикаменти, матеріали, енергоносії та підвищення заробітної плати тарифи на платні послуги можуть бути розширені та доповнені.
Тарифи на платні медичні та немедичні послуги затверджуються рішенням виконавчого комітету Дубенської міської ради.
Категорії населення, пільги яким надано згідно із законодавством України, які отримують медичні та немедичні послуги безкоштовно в КНП Дубенської міської ради:
  • -діти;
  • -учасники війни;
  • -ветерани війни та праці;
  • -учасники бойових дій;
  • -інваліди війни;
  • -інваліди І і ІІ груп загального захворювання;
  • -особи, нагороджені знаком «Почесний донор України»;
  • -особи, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня»;
  • -члени сімей загиблих учасників АТО/ООС.
Ознайомитись з тарифами на платні послуги, що надаються закладами охорони здоров’я комунальної форми власності міста Дубно, можна за посиланням (рішення виконавчого комітету Дубенської міської ради №169 від 27.05.2020 р.).