Новина


Профілактика гострих кишкових інфекцій

Дубенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області   нагадує, що через високі температурні показники кишковим інфекціям притаманна літня сезонність. Також не варто забувати, що Україна сьогодні перебуває в умовах війни, що є неабияким фактором розповсюдження різних інфекційних захворювань, і в першу чергу гострих кишкових інфекцій. До них належать шигельоз, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції, гепатит А та інші.
Основною ознакою, яка об’єднує всі ці інфекції, є місце перебування збудника і розвитку хвороби – це кишківник людини (чи тварини). Звідси й загальний механізм передачі інфекції – фекально-оральний, при якому збудник з кишківника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище, потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання. В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також брудними руками і предметами домашнього вжитку.
На жаль, сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто вони зустрічаються у дітей через знижені захисні можливості організму (фізіологічно) і недосконалість володіння гігієнічними навичками.
Основні профілактичні заходи профілактики кишкових інфекцій:
-дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук. Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. 
-чітке дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі: ретельно мити (за необхідності обдавати окропом) фрукти та овочі, які вживаються сирими. Гарячою водою та мийними засобами для посуду вимивати робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо, рибу. Дотримуватись температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються (враховувати тимчасові відключення світла, що змінює температурні показники холодильного та морозильного обладнання), важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв. В жодному разі не їсти недосмажену (недоварену) птицю і м’ясо. 
-купівля риби, м’яса та м’ясних виробів лише на організованих місцях торгівлі (ринках) при наявності супровідних документів, що зазначають якість та безпечність, при купівлі м’яса слід перевіряти наявність тавра, яке б свідчило про проходження ветеринарно-санітарного контролю;
-готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6 °С, або в гарячому вигляді не нижче 65 °С. Якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти;
У поширенні гострих кишкових інфекцій вагому роль відіграють мухи. Прилітаючи ззовні, де вони скопичуються в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражають їх збудниками хвороб, які переносять на лапках та черевці. Для обмеження мухам доступу у приміщення, вікна закривають спеціальною сіткою. Також ефективні для знищення мух липкі стрічки, мухобійки. Потрібно пам’ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.
Вагомим фактором передачі кишкових інфекцій є вода, забруднена виділеннями хворих, носіїв інфекції чи тварин. Найбезпечнішою є водопровідна вода, через те, що її піддають очищенню, знезараженню та періодичному контролю якості. Замкнута система водопроводу виключає забруднення води хвороботворними мікроорганізмами. Велику небезпеку становить вода відкритих джерел та водойм, вона може бути забруднена нечистотами з ушкоджених каналізаційних труб, при змиванні  з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т.п.) намагайтеся не заковтувати воду.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!