Новина


Управління соціального захисту населення Дубенської міської ради повідомляє

З січня 2022 року збільшено розмір тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.


В умовах воєнного стану надзвичайно важливо забезпечити належне призначення державних соціальних допомог. З метою соціальної підтримки населення з січня 2022 року збільшено розмір тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.
На виконання Закону України від 26.01.2022 р. № 2008-IX «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї та родичів, та запровадження мінімального розміру тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів», 03 травня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 531 «Деякі питання призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме».
Рішенням Уряду збільшено розмір тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме.
Згідно внесених змін тимчасова державна допомога призначатиметься з урахуванням матеріального стану сім'ї, у якій виховується дитина, в розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Максимальний розмір тимчасової допомоги для дітей віком до 6 років становитиме - 2100 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 2618 грн.
Мінімальний розмір допомоги для дітей віком до 6 років становитиме 1050 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 1309 грн.
До внесення змін тимчасова допомога призначалась у розмірі, що становив різницю між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу.
Важливо! Тимчасова допомога у підвищених розмірах надається починаючи з січня поточного року.
У зв'язку з цим управлінням соціального захисту населення буде вжито комплекс заходів для проведення з січня 2022 року перерахунку розміру допомоги сім'ям, які її отримували у січні – травні 2022 року, з урахуванням виплачених сум цієї допомоги. Перерахунок буде проведено за матеріалами особових справ, без додаткового звернення громадян.
Нагадуємо, тимчасова допомога призначається на дітей віком до 18 років у разі, коли:
  відомості про одного з батьків (платника аліментів) внесено до Єдиного реєстру боржників у зв'язку з несплатою ним аліментів;
  стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;
  місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.