Новина


Усиновлення. Крок за кроком

30 вересня, в День святих Віри, Надії та Любові, а також їхньої матері Софії, відзначається День усиновлення в Україні. Кожного року все більше дубенчан відкривають свої серця і двері домівок для дітей, обділених долею. Так, за період з 2010 по 2020 роки, у місті Дубно відбулось 19 усиновлень дітей-сиріт та дітей, позбавлених піклування, громадянами України. 9 статусних дітей перебувають на обліку служби у справах дітей Дубенської міської ради як такі, що можуть бути усиновленими. 56 дітей-сиріт та дітей, позбавлених піклування, перебувають під опікою/піклуванням громадян, або виховується у прийомних сім'ях. В м.Дубно функціонує 5 прийомних сімей, в яких виховується 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених піклування. 
Пам'ятайте, дітям, які втратили родину, може допомогти кожен.  Основне, щоб ми були небайдужими. Саме усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
 
ПРАВОВІ АСПЕКТИ УСИНОВЛЕННЯ
Усиновлення – це юридичний процес, під час якого створюються нові, постійні відносини між батьками та дитиною, і який полягає у передачі батьківських прав та обов’язків від однієї родини до іншої, це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками, як з боку дорослих так і з боку дитини. Відповідно до діючого законодавства усиновлення можливе і здійснюється лише на підставі рішення суду. Однак перед тим, як піти із заявою до суду, усиновлювачу необхідно звернутись в місцеву службу у справах дітей не тільки для отримання відповідних консультацій, але й оформлення документів, які необхідні для усиновлення.
 
ЯКУ ДИТИНУ МОЖНА УСИНОВИТИ
Усиновленою може бути та дитина, у якої розірвані юридичні стосунки з батьками. Тобто, такі діти мають юридичний документ про те, що їхні батьки втратили батьківські права стосовно цієї дитини. Таким документом може бути рішення суду про позбавлення батьківських прав, свідоцтво про смерть батьків, нотаріально засвідчена відмова батьків від дитини, тощо.
 
ХТО МОЖЕ УСИНОВИТИ 
Згідно статті 211 Сімейного кодексу України усиновлювачем може бути: 
• дієздатна особа віком не менше 21 року; 
• особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п’ятнадцять років. 
Законодавство передбачає і деякі особливості усиновлення: 
• особи, які не перебувають у шлюбі між собою, не можуть усиновити одну і ту ж дитину. Якщо такі особи проживають однією сім’єю, як кажуть, у громадянському шлюбі, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини; 
• якщо дитина має лише матір, вона не може бути усиновлена чоловіком, з яким її мати не перебуває у шлюбі; якщо дитина має лише батька, вона не може бути усиновлена жінкою, з якою він не перебуває у шлюбі. Але якщо такі особи проживають однією сім’єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини; 
• якщо дитина має лише матір або лише батька, які у зв’язку з усиновленням втрачають правовий зв’язок із нею, усиновлювачем дитини може бути один чоловік або одна жінка; 
• кількість дітей, яку може усиновити один усиновлювач, не обмежується. 
Переважне право серед кількох осіб, які бажають усиновити одну й ту ж дитину, надається: 
• родичам дитини незалежно від місця їх проживання; 
• громадянам України – перед іноземцями; 
• особам, які усиновлюють двох або більше дітей (сестер, братів), не розриваючи сімейних стосунків; 
• особам, у сім’ях яких проживає дитина, яка усиновлюється; 
• особі, яка є чоловіком матері, дружиною батька дитини, яка усиновлюється; 
• подружжю – перед одинокою особою.
 
РІШЕННЯ СУДУ ПРО УСИНОВЛЕННЯ 
Відповідно до діючого законодавства усиновлення можливе і здійснюється лише на підставі рішення суду. Однак перед тим, як піти із заявою до суду, усиновлювачу необхідно звернутись в місцеву службу у справах дітей не тільки для отримання відповідних консультацій, але й оформлення документів, які необхідні для усиновлення.
Справи про усиновлення дітей, які проживають на території України, розглядаються районним (міським) судом за місцем проживання усиновлюваної дитини або за місцем проживання заявника (заявників).
За результатами розгляду заяви про усиновлення суд постановляє рішення про усиновлення дитини. Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішення суду про усиновлення (ст. 225 Сімейного кодексу).  
 
Для додаткових консультацій звертайтесь до служби у справах дітей Дубенської міської ради за адресою: Рівненська обл, м.Дубно, вул.Замкова, 4, каб. № 402 та № 403, тел. 3-22-00.
 
Служба у справах дітей Дубенської міської ради