Новина


ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МІСТ-ПОБРАТИМІВ

Більше п’ятдесяти років минуло відтоді, як Всесвітньою федерацією поріднених міст ухвалено відзначати кожну останню неділю квітня як Всесвітній день поріднених міст. Це свято тисяч міст усього світу, а отже, мільйонів людей, що проживають у них.
Поріднені міста, міста-побратими - міста, що розташовані у різних державах, між якими встановлені постійні дружні зв’язки для взаємного ознайомлення з життям, історією та культурою, з метою досягнення кращого взаєморозуміння, укріплення співробітництва та дружби між народами різних країн, а також обміну досвідом у вирішенні аналогічних проблем, які стоять перед міською владою та організаціями.
Співробітництво міст полягає в обміні делегаціями, художніми та спортивними колективами, виставками, літературою, кінофільмами, фотоматеріалами, організації різноманітних проектів з метою вивчення та розуміння історичних, культурних, життєвих подібностей та розбіжностей, обміні інформацією про життя міст та ведення міського господарства.
За ініціативою Всесвітньої федерації поріднених міст з 1963 року щорічно в останню неділю квітня відзначається Всесвітній день поріднених міст.
Впродовж багатьох десятків років налагоджувалась плідна співпраця Дубна з містами-побратимами з усього світу.
Дубно є порідненим із:
- польським містом Гіжицько, що розташоване у Вармінсько-Мазурському воєводстві, від 19 червня 2000 року;
- польським містом Соколув Подляські, адміністративний центр Соколовського повіту Мазовецького воєводства, від 18 листопада 2005 року;
- болгарським містом Белоградчик, місто у Видинській області, першу угоду підписано у 1987 році, поновлено від 16 квітня 2010 року;
- чеським містом Унічов, розташованому в районі Оломоуц Оломоуцького краю, від 22 вересня 2011 року;
- польським містом Червйонка-Лещини, яке належить до Рибницького повіту, Сілезького воєводства, від 1 грудня 2019 року.
Стало традицією у місті Дубні з нагоди Всесвітнього дня поріднених міст проводити святкове інтелектуальне дійство «Дубно та його міста-побратими», у якому беруть участь команди вищих навчальних закладів міста. В минулому році кращі представники команд побували у наших друзів у місті Гіжицько.