Новина


«Героїня двох народів»: у замку відкрито фотовиставку

У внутрішньому дворику Дубенського історико-культурного заповідника за підтримки Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку відбулося відкриття фотовиставки, створеної Польським інститутом у Києві - «Анна Валентинович - героїня двох народів».
Фотовиставка розповідає про історію Анни Валентинович, українки за походженням, людини-легенди, котра була співзасновницею польської незалежної профспілки «Солідарність» і стояла біля витоків революції «Солідарності».
Вперше цю виставку було представлено в інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану  Києва, на Рівненщині - у школі села Сінне (зараз Садове), де 15 серпня 1929 року народилася та провела свої дитячі роки Анна Валентинович.
Міський голова Василь Антонюк та директор заповідника Леонід Кічатий зазначили, що відкриття виставки є досить символічним, адже Польщу та Україну поєднують не лише партнерські та стратегічні стосунки, але й спільні непересічні особистості.
Особливо зворушливо прозвучало звернення до дубенчан онука Анни Валентинович Пьотра Валентиновича. Зокрема, у ньому він розповів про цікаві факти з біографії героїні виставки, а також зазначив: «...Шановне панство, попри всілякі намагання ворогів, їм не вдалось усунути з карти історії постать Анни Валентинович. Не вдалося, дякуючи таким людям, як ви, котрі не лише пам’ятають, а й розповідають іншим про неї. Дякуючи вам, правда має шанс перемогти брехню, за що від всього серця всім вам дякую. Величезна подяка пану Василю Антонюку і пані Ерні Шевчук, а також всім людям, причетним до заходів з вшанування пам’яті моєї бабусі, всім з ким познайомився і тим, з ким маю надію ще пізнатися. Велике спасибі. З повагою - Пьотр Валентинович».