Новина


Профілактика інфекційних захворювань внаслідок підтоплення територій

Унаслідок масивних злив, існує загроза затоплення чи підтоплення території. До підземних ґрунтових вод, а отже й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел, з убиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань. У зв'язку з цим, особливо в теплу пору року, існує ризик спалахів інфекційних хвороб.
Іншим небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів - кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин, які у великій кількості присутні у ґрунтах на територіях сільськогосподарських угідь та тваринницьких ферм. Наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації (50 мг/дм3) особливо небезпечна для немовлят та дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму, у тяжких випадках - з летальними наслідками.
У разі підтоплення під час масивних злив, для уникнення зараження інфекційними хворобами, слід дотримуватися таких рекомендацій:
• для пиття, гігієнічних цілей, приготування їжі використовувати кип'ячену або бутильовану воду; не використовуйте для пиття некип'ячену воду з криниць та природних джерел. Найкраще – взагалі відмовитись від вживання колодязної та джерельної води. У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтеся до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення питною водою з альтернативних джерел;
• не використовувати продукти, які були підтоплені, або вживати їх у їжу тільки після достатньої термічної обробки (варіння, смаження, запікання). Обов’язково дотримуйтесь технології обробки та температурних режимів приготування страв;
• обов'язково мити руки з милом після відвідування туалету, роботи на присадибній ділянці, прогулянок, контакту з тваринами, перед вживанням їжі;
• при вживанні овочів і фруктів у сирому вигляді ретельно мити під проточною водою, обдавати кип'ятком та не мити водою з відкритих водоймищ;
• у разі підтоплення, нецентралізовані джерела водопостачання (колодязі, свердловини) прибрати від нанесеного бруду, почистити та продезінфікувати, вживати воду для пиття та приготування їжі лише після лабораторного підтвердження її якості та безпечності за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками;
• індивідуальні вигреби та надвірні туалети у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати;
• у разі підтоплення оселі просушити будинок, провести ретельне прибирання та дезінфекцію забрудненого посуду, домашніх речей та прилеглої території;
• провести дератизаційні заходи зі знищення гризунів у місцях їхнього можливого скупчення.
     У разі розвитку симптомів інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, діарея, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипання на тілі тощо) терміново звернутися за медичною допомогою та не допускати самолікування.
Дотримуйтесь гігієнічних заходів, бережіть себе та своїх рідних! 
Дубенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області